Oprindeligt var disse boller egentlig til hjemmelavede burgere med fed sovs, o.s.v., men det er en skam kun at bruge dem til det. Gå over i den sunde grøft.
De er fedtfattige, fyldt med godt mel og er fremragende med lidt salat, agurk og pålæg imellem. Jeg har dem endda med på arbejde.
Om du er på slankekur eller har sukkersyge, så kan du spise sådan en bolle med god samvittighed. Lav dem i den størrelse du synes om.
Indhold:
50 gram gær
3 dl vand
3 dl kærnemælk
1 dl olie (f.eks. jomfruolie)
1 tsk. Perfect Fit
1/2 tsk. salt
150 gram klidmel
200 gram grahamsmel
200 gram speltmel
Lidt hvedemel til dejen, så den får den rigtige konsistens; blød, men ikke for tør. Den må godt være en llle smule klistret, men bestemt ikke ret meget.
1 æg til pensling
Sesamfrø
Sådan gør du:
Hæld det lunkne vand i en stor skål og rør gæren ud i vandet, sammen med salt og olie. Hæld kernemælken i og rør.
Bland klid mel, grahamsmel og speltmel og Perfect Fit sammen og ælt det godt sammen i væsken.
Afslut med at ælte dejen på bordet, mens du kommer den smule hvedemel i til at gøre dejen nogenlunde fast. Dejen må godt være en lille smule klistret, men ikke ret meget.
Form så en lille håndfuld dej til en bolle og tryk den godt flad på bagepladen.
Det er op til dig, hvor store du vil have dem, men jeg laver dem omkring 8-9 cm i diameter og ca. 2 cm. høje.
Lad bollerne hæve i 25-30 minutter.
Pensl bollerne med æg og drys et pænt lag sesamfrø på.
Sæt bollerne midt i ovnen og bag dem ved 220 grader i ca. 12-14 minutter.
Et par gode råd:
Jeg bruger en håndmikser med snoede piskeris (billede), og hælder først dejen ud på bordet, når den er nogenlunde til at arbejde med. Derefter er det bare at gå igang med at ælte så meget, at dine biceps skriger på frikvarter.